Ett fantastiskt år. Ett fruktansvärt år.

Publicerad 21 december 2020

Hur summerar man på ett respektfullt sätt ett år som för Ninetechs del mest varit kantat av framgångar och positiva vibbar när vi samtidigt lever i en tid där många går på knäna? 2020 kommer gå till handlingarna som ett bra år. Ett unikt år. Ett fruktansvärt år.

Som VD är jag stolt över vad vi åstadkommit som grupp, tillsammans med våra kunder som fortsätter att digitalisera sina verksamheter och kundupplevelser. Det är en förmån att få vara med på ett hörn och utveckla turismen, optikerbranschen, byggsektorn, kollektivtrafiken… och en rad andra spännande områden.

Ninetech stänger snart ett verksamhetsår som blir ett av de mer lönsamma i bolagets historia. Där vi dessutom fått höga betyg i både kund- och medarbetarundersökningar och inte minst: haft förmånen att leverera riktigt bra digitala lösningar åt våra trogna kunder. Dessutom toppat med ett fint inflöde av nya kunder. Kort och gott: vi har haft ett kanonår.

Men samtidigt sliter Sverige. Och lider. Flera av våra kunder upplever speciella tider, inte minst våra kunder inom rese- och turismbranschen. Runt om i Sverige går fina, välskötta bolag i konkurs, alldeles för många personer står utan arbete, stora viktiga samhällsfrågor får stå på vänt när nästan all kraft riktas mot pandemibekämpning. Då känns det svårt att glädjas fullt ut åt våra egna framgångar.


Julbord och kramar återinförs i vokabulären

Nu står vi inför ett 2021 där jag väljer att tro att vi till slut återgår till lite mer normala levnadsvillkor igen. Där vaccinationsprogrammet gör att vi inför sommaren kan öppna upp Sverige lite igen. Att rädsla övergår i framtidstro. Där människor och företag som tvingats hålla hårt i relingen under stormen nu vågar släppa den, ställa sig i fören och blicka framåt. Mot en framtid som trots allt är hoppfull. Där ord som nyanställning, fysiska möten, julbord och kramar återinförs i vokabulären.


Dags för alla välmående företag att ta ansvar!

I detta 2021finns givetvis oändliga möjligheter för ett bolag som Ninetech och för vår digitaliseringskoncern Combined Excellence. Både att utveckla vår egen verksamhet och att hjälpa företag och organisationer att ta nytag kring sin digitalisering.

Jag känner också ett lite extra stort ansvar och engagemang att sätta vår verksamhet in i en större kontext. Vad kan vi göra mer än att sträva efter att fortsätta vara ett vasst och relevant konsultbolag? Här dyker det stora ordet Hållbarhet upp. Att på riktigt försöka bidra till ett mer hållbart samhälle. Inte bara genom miljömässigt ansvarstagande, utan även socialt, etiskt etc.

Alla svenska företag  – även de som var opåverkade av pandemin – fick lättade arbetsgivaravgifter under tre månader våren 2020. Det om något ser jag som en grundplåt att försöka ge tillbaka till svenska samhället på något sätt. Några förslag: Öka sponsringen markant till organisationer som stöttar de utsatta. Avsätt tid att engagera er personal i något samhällsnyttigt. Eller varför inte anställa någon från en ”Coronahärjad” bransch och skola in hen i er verksamhet?

Tack för i år alla kunder, partners och kollegor. Nu hjälps vi åt att bygga ett bra 2021. För oss själva och för andra.

 

Jonas Aronsson
VD på Ninetech AB.
En del av Combined Excellence AB