Träffa Victoria Lindblom, vår webbanalytiker

”Jag älskar att titta på siffror, grafer och att utveckla kundens affär.”

Victoria, beskriv din historia på Ninetech.

Jag har arbetat här sedan 2005. Jag började på Two som sedan blev uppköpt av Ninetech. Från början jobbade jag som projektledare, men sadlade runt 2008 om till webbanalytiker och SEO-konsult.

Hur kan ett typiskt projekt för dig som webbanalytiker se ut?

Jag är ofta involverad i stora projekt där de lösningar vi bygger behöver ha en plan för mätning och uppföljning. Jag har också mina egna kunder där det bara är jag och kunden, vilket kanske inte är ett typiskt ”Ninetech-projekt” men då kan det komma att handla om ren rapportering och uppföljning till detaljerade och mer avancerade mätpunkter. Vissa av mina kunder har börjat som mindre punktinsatser, men sedan övergått i långa samarbeten.

Varför är detta en roll för just dig?

Utöver blandningen av alla människor jag kommer i kontakt med så älskar jag siffror, grafer och att utveckla kundens affär! När jag var barn förde jag statistik över de tävlande i flera typer av sportsändningar där jag skrev ner namn, tider och poäng. Det verkar ligga i min natur att vara analytisk och jag diskuterar gärna och analyserar det mesta även på fritiden.

Hur tror du att en webbanalytikers roll ser ut i framtiden?

När jag började 2008 låg fokus på att få våra kunder att förstå att de behövde ett statistikverktyg. Idag vill jag påstå att alla har mätning men där man kommit olika långt i sin mognad för löpande uppföljning. Webbanalys kallas ofta nu för tiden för konverteringsoptimering, vilket för mig är samma sak, och där fokus är att maximera det webbplatsen kan leverera med olika typer av åtgärder.

Redan nu, och ännu mer i framtiden, kommer webbanalytikern använda sig av fler verktyg i kombination för att kunna se helheten och inte bara siffror och rå grunddata. Vi går nu också in i en era där Internet of Things blir vår vardag och det kommer finnas möjlighet att mäta alla dessa devices digitalt och samköra data åt våra kunder.

Hur uppfattas du av dina kollegor?

En del ser mig kanske ibland som en lite tillbakadragen person, men det beror oftast på att mina tankar har flugit iväg och fastnat i en sifferuträkning eller analys. Men när jag väl lyfter blicken är jag nog en oerhört social kollega.

Vad gör du på fritiden?

Utanför arbetet så umgås jag med min familj och cyklar mountainbike så mycket jag kan på vår, sommar och höst. När vintern kommer blir det mycket utförsåkning. Jag vill alltid mer på alla plan men försöker alltid vara med på min sons alla sportaktiviteter. Jag tycker också om att resa och gärna långt bort för att se nya platser.